Як зробити сайт самому на основі порожнього шаблону?

Перевага платформи Wix у тому, що тут в процесі створення сайту Ви самі визначаєте бажаний масштаб робіт і рівень складності. Нові користувачі, як правило, вибирають готові шаблони і трохи допрацьовують їх, досвідчені ж користувачі йдуть іншим шляхом – використають порожні шаблони і роблять все з нуля. Другий варіант дає більший простір для творчості і не ускладнює при цьому життя, адже в Wix за традицією все дуже просто.

RU_Blank-template1[1]

 

Якщо ви хочете наслідувати їх приклад та зробити сайт на основі порожнього шаблону, то почати можна прямо зараз: всі необхідні інструменти є в нашому редакторі, а докладне керівництво до дії – в цій статті. Воно допоможе вам пройти цей непростий, але цікавий шлях від початку до кінця.

1. Проясніть завдання

До того, як зайнятися дизайном, потрібно зрозуміти, для чого взагалі вам потрібен сайт. Відповівши на це питання, ви зможете визначитися з технічними вимогами та сформулювати якусь загальну ідею. Приклад: якщо ви робите сайт для того, щоб продавати модний одяг, значить, на ньому обов’язково повинна бути галерея зображень, корзина і можливість оформляти замовлення. Інший приклад: якщо головне завдання сайту – просування музичної групи, то для такого ресурсу знадобиться аудіоплеєр, можливо, відеоплеєр і графік гастролей.

RU_Blank-template2[1]

 

2. Натхнення

Коли Ви почнете думати про те, як повинен працювати ваш сайт, радимо витратити якийсь час на дослідження, походити по сайтах на схожу тематику, і не тільки. Додавайте в закладки ресурси з гарним дизайном та цікавою подачею, думайте про те, як можна переосмислити і адаптувати ці ідеї під ваші завдання. Почати, до речі, можна з галереї шаблонів Wix: там багато класних варіантів, придуманих нашими дизайнерами. Вони відповідають останнім вимогам і тенденціям і можуть наштовхнути вас на свіжі ідеї. Виставка унікальних сайтів користувачів Wix з усього світу теж послужить хорошим джерелом для натхнення.

RU_Blank-template3[1]

 

3. Намалюйте детальну карту сайту

Цей крок – дуже важливий, оскільки карта визначає структуру вашого сайту. У процесі роботи ви будете постійно з нею звірятися, тому не шкодуйте часу на ретельне опрацювання: вкажіть перелік всіх сторінок, покажіть, як вони пов’язані між собою, відзначте, куди можна перейти за посиланням, додайте плановані розділи та підрозділи. Намалюйте схематично кожну сторінку з передбачуваним на ній контентом – картинками, текстами, кнопками, вбудованим відео тощо.

RU_Blank-template4[1]

 

4. Знайдіть свій стиль

Тепер, коли Ви сформулювали завдання сайту, продумали його структуру і дізналися останні тренди веб-дизайну, можна подумати про те, як ваш сайт буде виглядати. У цей пункт входить вибір кольорової гами, шрифтів, ілюстрацій, графічних елементів, оформлення хедера і т.д.

Якщо ви зайдете в редактор Wix і відкриєте розділ «Дизайн», то знайдете там великий вибір шрифтів, фонів і готових колірних палітр. Для початку можете переглянути все, що є, і подумати, які варіанти найкраще підійдуть до стилю вашого майбутнього сайту.

RU_Blank-template5[1]

5. Вирішіть питання із зображеннями

Складно уявити собі сайт без зображень, тому подумайте про них заздалегідь. Наскільки вам взагалі важливий візуальний контент? Чи збираєтеся ви часто його оновлювати? Чи є у Вас фотографії високої якості? Відповіді на всі ці питання допоможуть зрозуміти, як вам найкраще демонструвати зображення які галереї для цього потрібні.

Майте на увазі:

  • У редакторі Wix дуже багато різних варіантів галерей.
  • Фотографії можна обробляти у вбудованому редакторі зображень.
  • Якщо вам потрібні професійні фотографії, то ви можете придбати їх за вигідною ціною прямо через редактор.
  • У цьому пості ви знайдете ряд рекомендацій, які допоможуть вам зробити правильний вибір.

RU_Blank-template6[1]

 

6. Напишіть тексти заздалегідь.

Іноді текст визначає дизайн, тому радимо вам спершу підготувати контент, а вже потім переходити до оформлення. Пам’ятайте, що тексти – це не тільки великі абзаци, але ще і слоган в хедері, назви кнопок, заклики до дії тощо.

Тексти не повинні бути фінальними, ви можете міняти їх або редагувати по ходу роботи, але процес піде набагато швидше, якщо вам буде зрозуміло, що повинно бути написано на кожній сторінці сайту.

7. Виберіть макет

Переходимо до роботи в редакторі і вибираємо макет. Макет – це основа сайту, яку можна доповнювати різними елементами. Дуже може бути, що для різних сторінок вам будуть потрібні різні макети, адже магазин, сторінка з контактами, форма для призначення зустрічей або розділ про компанії – це окремі блоки зі своєю особливою структурою. У колекції Wix є порожні шаблони з готовими макетами, так що ви можете вибрати якийсь із запропонованих варіантів і внести в нього невеликі зміни, або зробити все самостійно, використовуючи шаблон під назвою «З нуля».

RU_Blank-template7[1]

8. Займіться дизайном

Основа є, тепер можна зайнятися дизайном і зробити все так, як Вам подобається. Порада: почніть з тих елементів, які будуть на всіх сторінках (фіксований хедер, фонове зображення, навігаційне меню тощо), а потім поступово переходьте до опрацювання унікальних елементів – текстових блоків, галерей зображень, стрічок соцмереж та інших.

9. Опублікуйте контент

Прийшов час викладати на сайт всі ваші тексти, відеоролики і картинки – все те, що ви довго збирали і ретельно готували. Закінчивши з цим етапом, подивіться на те, як контент вписався в сайт, і внесіть коригування, якщо це потрібно.

RU_Blank-template8[1]

10. Доведіть до досконалості

Будь-який сайт стане краще, якщо додати на нього пару корисних додатків. Приклад: якщо ви закінчуєте роботу над сайтом ресторану, то вам підійде додаток «Замовлення столиків», а якщо ваш ресурс присвячений, припустимо, викладання, то додайте додаток «Онлайн-курси» і почніть продавати навчальні відео.

11. Тестувати, тестувати і ще раз тестувати!

Зробивши всі попередні кроки, можна зайнятися тестуванням і готуватися до запуску. Обов’язково виправляйте виявлені друкарські помилки, переконайтеся, що фотографії правильно кадровані, що посилання ведуть туди, куди потрібно, і що все працює так, як повинно.

Ви можете скористатися функцією «Отримати відгуки» і відправити посилання на ще не опублікований сайт своїм друзям і колегам, щоб дізнатися їхню думку і, можливо, щось допрацювати.

RU_Blank-template9[1]

Основні поради роботи з порожнім шаблоном:

  • Не забувайте користуватися лінійкою та інструментами для вирівнювання об’єктів.
  • Вирішили оновлювати контент частіше? Тоді встановите додаток, за допомогою якого зручно створювати списки, або заведіть блог.
  • Порожні шаблони Wix теж можна оптимізувати під мобільні пристрої. Не втрачайте аудиторію – зробіть це відразу.
  • Регулярно зберігайтеся: це проста дія застрахує вас від несподіваної втрати даних і дозволить зберегти час і нерви.

За матеріалами WiX.com

Leave a Comment

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *