Основні відомості про службу “Календар”

Що потрібно знати про Google Календар?
google-calendar_logo[1]

[toggle title=”1.  Як зареєструватися?“]

Якщо ви вже маєте обліковий запис Google, то реєструватися не потрібно. Просто перейдіть на домашню сторінку Календаря Google, введіть дані для входу в обліковий запис Google і натисніть Увійти.

Якщо ви ще не маєте нашого облікового запису, перейдіть на домашню сторінку Календаря Google і натисніть Створити новий обліковий запис Google.

Пам’ятайте, що хоча Календар Google – це безкоштовна служба, проте якщо ви захочете отримувати SMS-сповіщення на зразок нагадувань про подію, ваш оператор мобільного зв’язку може стягувати стандартну плату за отримання текстових повідомлень. Також може стягуватися плата за вихідні SMS-повідомлення. Із запитаннями про тарифи звертайтеся до свого оператора.[/toggle]

[toggle title=”2.  В яких браузерах підтримується Google Календар?“]

На постійній основі для Календар Google підтримує сучасні та попередні версії веб-переглядачів Chrome, Firefox, Internet Explorer і Safari з усіма відповідними оновленнями. Через три місяці після виходу нової версії веб-переглядача ми припиняємо підтримку третьої за давністю версії. Веб-переглядач Chrome виконує оновлення до останньої версії автоматично, тому вам не потрібно турбуватися про те, яку версію ви використовуєте. У веб-переглядачах старіших версій можуть виникати проблеми з використанням деяких функцій у Календарі Google або вони можуть не працювати взагалі.

Рекомендуємо встановити останню версію улюбленого веб-переглядача.

Примітка. У всіх веб-переглядачах потрібно ввімкнути JavaScript і файли cookie.

[/toggle]

[toggle title=”3.  Як створити подію?“]

Подію можна створити кількома наведеними нижче способами.

Натиснути та ввести
Натисніть частину календаря, яка відповідає даті й часу нової події. Якщо подія триватиме більше години, натисніть і потягніть до часу завершення. У полі введіть назву та час для нової події. Натисніть Створити подію, і її буде відразу опубліковано в календарі, або натисніть Змінити подію, щоб указати додаткові відомості.

Використовуйте спливаючі вікна події.
Просто натисніть дату в календарі та введіть потрібну інформацію – наприклад, [Візит до лікаря об 11 ранку]. Після цього в календарі з’явиться спливаюче вікно з новою подією.

Використовуйте кнопку “Створити”.
Просто натисніть кнопку Створити в стовпці ліворуч. Вас буде переміщено на сторінку, де можна ввести всю потрібну інформацію про подію. На цій сторінці також можна додати гостей, змінити налаштування нагадувань і опублікувати подію для інших користувачів. Після введення потрібної інформації та вибору необхідних налаштувань натисніть кнопку Зберегти.

Почніть із розділу “Мої календарі”.
Наведіть курсор миші на потрібний календар у списку ліворуч і натисніть кнопку зі стрілкою вниз. Потім виберіть Створити подію в цьому календарі.[/toggle]

[toggle title=”4.  Як роздрукувати свій Google Календар?“]

Щоб роздрукувати календар, виконайте наведені нижче дії.

  1. Переконайтеся, що календарі, які потрібно роздрукувати, вибрано в списку ліворуч. (Прапорці біля назв календарів буде встановлено.)
  2. Натисніть піктограму принтера вгорі на сторінці біля вкладок режиму перегляду календаря.
  3. У новому вікні з’явиться меню Параметри друку. Просто виберіть потрібні параметри для друку календаря.
  4. Натисніть Друк.
Якщо ви запланували велику кількість подій, календар буде роздруковано на кількох сторінках, щоб краще відобразити всі записи.[/toggle]

[toggle title=”5.  Для чого створюють кілька календарів?“]

За допомогою Календаря Google можна створювати різноманітні календарі для організації подій, пов’язаних із різними сферами вашого життя. Ви завжди матимете один основний календар, пов’язаний із вашим обліковим записом (саме його бачитимуть інші користувачі), проте створити можна будь-яку кількість додаткових календарів. Наприклад, можна додати календар для своєї сім’ї, спортивної команди, книжкового клубу, музичного колективу або будь-якої іншої групи чи виду діяльності.

Окрім того, до кожного календаря можна відкрити доступ усім бажаючим або лише певній групі осіб. Публічні календарі можна шукати, використовуючи функції пошуку Календаря Google; з їх допомогою можна легко поширювати інформацію про події в усьому світі. Звісно, ви також можете вести особисті календарі, які будуть доступні лише вам.[/toggle]

[toggle title=”6.  Як остаточно виділити календарі зі списку?“]

Щоб остаточно видалити календар зі списку, виконайте наведені нижче дії.

  1. Ліворуч у списку календарів натисніть стрілку вниз і виберіть Налаштування. Також можна натиснути значок шестірні вгорі на сторінці та вибрати посилання Налаштування календаря, а потім перейти на вкладку Календарі.
  2. Натисніть Видалити навпроти потрібного календаря.
  3. Установіть прапорець навпроти варіанта Так….
  4. Натисніть Видалити…

Пам’ятайте, що основний календар не можна видалити. Проте в основному календарі можна створювати й видаляти події, а також можливо його перейменувати, що практично дає змогу повністю змінити початкову версію основного календаря.

Нижче описано, як видалити всі події з основного календаря.

  1. Ліворуч у списку календарів натисніть стрілку вниз і виберіть Налаштування. Також можна натиснути значок шестірні вгорі на сторінці та вибрати посилання Налаштування календаря, а потім перейти на вкладку Календарі.
  2. Натисніть Видалити праворуч від основного календаря (перший календар у списку). З’явиться таке повідомлення: “Дійсно остаточно видалити всі події в цьому календарі?”.
  3. Натисніть Видалити всі події.

Пам’ятайте, що після видалення всіх подій слід зачекати кілька секунд, перш ніж функції Календаря Google знову будуть доступні.[/toggle]

[toggle title=”7.  Як додати Google календар до своєї сторінки іGoogle?“]

Якщо на сторінку iGoogle додати свій календар, ваш розклад буде завжди під рукою.

Перш ніж розпочати, переконайтеся, що використовується сумісний веб-переглядач. Усі функції Календаря Google доступні лише в підтримуваних веб-переглядачах.

Якщо у вас уже є сторінка iGoogle, перейдіть за цим посиланням, а потім натисніть кнопку Додати зараз – і гаджет “Календар Google” буде додано на вашу сторінку iGoogle.

Якщо ви ще не маєте сторінки iGoogle, виконайте наведені нижче дії, щоб створити її, а потім додайте гаджет “Календар Google”.

  1. Перейдіть на сторінку http://www.google.com/ig, а потім у правому верхньому куті натисніть Увійти.
  2. Введіть ім’я користувача та пароль, які ви використовуєте для входу в Календар Google.
  3. Ви перейдете на сторінку iGoogle, яку можна почати налаштовувати.
  4. Натисніть Додати гаджети зверху праворуч на сторінці.
  5. Ліворуч на сторінці натисніть посилання Додати канал або гаджет.
  6. Вставте в поле таку URL-адресу: http://www.google.com/ig/modules/calendar3.xml.
  7. Натисніть Додати (має з’явитися повідомлення з підтвердженням).
  8. Перегляньте гаджет на своїй сторінці iGoogle, вибравши посилання Назад до iGoogle.

Після того, як на вашій сторінці iGoogle з’явиться Календар Google, натисніть і перетягніть блакитну панель, щоб змінити його розташування.

[/toggle]

[toggle title=”8.  Яка різниця між приватною адресою і адресою календаря та як їх використовувати?“]

Ваш календар має загальнодоступну адресу (“Адреса календаря”) та приватну (“Приватна адреса”). За “Адресою календаря” розташовано публічну версію вашого календаря, до якої можна відкрити доступ будь-кому або лише певним користувачам. “Приватна адреса” вказує на приватну версію вашого календаря, яку маєте знати лише ви.

Залежно від способу доступу користувачі можуть бачити ваш календар в одному з наведених нижче форматів.

XML або iCalendar – в інших програмах користувачі бачитимуть ваш календар у версії “лише для читання”. Цю адресу можна використати для підписки на канал вашого календаря в службі “Календар Google”, доступу до нього в програмах читання каналів (наприклад, Google Reader), а також у програмах, які підтримують формат iCalendar (наприклад, Apple iCal).

HTML – користувачі бачитимуть ваш календар у версії “лише для читання” безпосередньо з вікна свого веб-переглядача (при цьому їм не потрібно входити в Календар Google).

Щоб отримати приватну адресу свого календаря, просто натисніть значок XML або ICAL у розділі Приватна адреса на сторінці Налаштування календаря. З’явиться спливаюче вікно з приватною URL-адресою вашого календаря. Пам’ятайте, що цю приватну адресу призначено лише для особистого використання, тому не передавайте її іншим людям. Якщо потрібно відкрити доступ іншим особам, рекомендується передати їм адресу загальнодоступного календаря. Якщо ви випадкового поділилися приватною адресою свого календаря, натисніть посилання Змінити приватні URL-адреси щоб повторно створити цю адресу.

Адресу календаря також можна знайти на сторінці Налаштування календаря. Просто натисніть значок XML, ICAL або HTML у розділі Адреса календаря та скопіюйте URL-адресу, яка відобразиться у спливаючому вікні.

Щоб за адресою вашого календаря інші користувачі могли переходити до нього, зробіть календар загальнодоступним. Якщо календар приватний, він буде доступний лише для тих, кому ви надаєте спільний доступ із Календаря Google. Щоб зробити календар загальнодоступним, натисніть посилання Змінити параметри спільного доступу в розділі Адреса календаря та виберіть варіант Зробити цей календар публічним.

Пам’ятайте, що також можна змінити обсяг інформації для загальнодоступної адреси календаря, натиснувши посилання Змінити параметри спільного доступу в розділі Адреса календаря.

[/toggle]

[toggle title=”9.  Як використовувати гаджет ‘Завдання’?“]

Гаджет “Завдання” дає змогу створювати списки справ і стежити за їх виконанням. Щоб організувати свої справи, використовуйте наведені нижче поради.

  • Щоб увімкнути гаджет “Завдання”, виберіть Завдання в розділі Мої календарі, і панель буде розгорнуто.
  • Щоб додати завдання, натисніть значок + у нижній частині гаджета. Щоб створити нове завдання, можна також натиснути клавішу Enter.
  • Коли завдання буде виконано, установіть біля нього прапорець у списку завдань.
  • Виконані завдання можна приховати, не видаляючи їх зі списку. Для цього натисніть Очистити виконані завдання. Щоб переглянути ці завдання пізніше, натисніть Переглянути виконані завдання.
  • Щоб видалити завдання, виберіть його та натисніть значок кошика внизу гаджета.
  • Щоб змінити порядок елементів у списку завдань, натискайте клавіші Ctrl + стрілка вгору для переміщення завдання вгору або Ctrl + стрілка вниз для переміщення завдання в нижню частину списку.
  • Щоб упорядкувати основні й додаткові завдання, можна застосовувати до елементів відступи (просто натисніть клавішу Tab для відступу вправо або Shift+Tab, щоб повернути елемент назад).
  • До завдань можна додати примітки та термін виконання, натиснувши символ > праворуч від елемента.

Якщо ввімкнути відображення лабораторії “Завдання” в Gmail або iGoogle, такі самі списки будуть доступні в Календарі.

[/toggle]

[toggle title=”10.  Що таке лабораторія календаря ‘Google’?“]

Лабораторія дозволяє випробувати нові експериментальні функції Календаря Google. Працюючи з Лабораторією, слід пам’ятати, що:

  • доступ до цих функцій може бути заблоковано в будь-який час;
  • вони можуть зникнути тимчасово або назавжди;
  • вони можуть виявитися такими корисними, що будуть використовуватися на постійній основі.

Якщо після ввімкнення Лабораторії виникла проблема, щоб визначити її, по черзі вимикайте функції, доки проблема не зникне.

Щоб увімкнути Лабораторію, увійдіть у Календар Google і натисніть значок хімічної колби, розташований у верхньому правому куті. Відкриється сторінка налаштувань Лабораторії. Перейти на сторінку налаштувань Лабораторії також можна, натиснувши значок шестірні вгорі праворуч на сторінці, вибравши розділ Налаштування, а потім – вкладку Лабораторії. Щоб увімкнути певну функцію, натисніть перемикач Увімкнути біля неї, а потім – Зберегти внизу сторінки, щоб зберегти налаштування.

Деякі функції Лабораторії – це гаджети, які відображаються на панелі праворуч від сітки календаря. Щоб приховати або відобразити панель гаджета, скористайтеся стрілкою, розміщеною праворуч від сітки календаря. Якщо ви вже використовуєте функцію “Завдання” в Календарі, можна також приховувати або відображати панель за допомогою посилання Завдання, розташованого над міні-календарем. Просто натисніть посилання Завдання, щоб увімкнути або вимкнути панель.

[/toggle]

За матеріалами Google довідка

Leave a Comment

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *