Навички майбутнього: які здібності будуть необхідні для роботи в 2020 році?

Інститут майбутнього (The Institute for the Future – IFTF) спільно з науково-дослідним інститутом Фенікса (The Phoenix Research Institute) опублікував статтю “Навички Майбутнього” ​​(Future Work Skills). В ній були надані відомості про здібності, які необхідні для отримання престижної роботи в 2020 році.

FWS31[1]

Інститут майбутнього:

quotes[1]

Розумні машини та інноваційні засоби масової інформації – це лише деяка частина того, що змінить наше мислення про роботу, а саме про те, що таке робота майбутнього і які навички нам будуть потрібні, щоб стати високооплачуваним фахівцем в 2020 році.

Науково-дослідний інститут IFTF, що спеціалізується на прогнозуванні майбутнього, опублікував доповідь з докладним описом десяти ключових навичок, які стануть актуальні у вакансіях майбутнього.

Які ж навички нам знадобляться, і чи будуть школи навчати їм?

Деякі припускають, що в майбутньому будуть потрібні фахівці в області медицини. Інші говорять про сфері науки, треті – про галузі комп’ютерних технологій. Так чи інакше, точне прогнозування професій майбутнього практично неможливо.

Сьогодні технологічні та економічні галузі розвиваються так швидко, що людині важко йти в ногу з подібним прогресом і передбачити, які напрями в кар’єрі в найближчі десять чи двадцять років будуть актуальними і затребуваними. Робити ставки на будь-які специфічні професії досить безглуздо. IFTF вірить у те, що їхні рекомендації допоможуть підготувати людей до побудови успішної кар’єри завтрашнього дня.

Аналізуючи ключові фактори, які, за прогнозами, змінять перспективи отримання роботи протягом наступних десяти років, IFTF у своїй доповіді прагне не розглядати спеціальності майбутнього, але розглядає необхідні навички та здібності, які будуть затребувані на різних робочих місцях.  Також описано основні навички майбутнього, якими повинні будуть оволодіти працівники до 2020 року.

Шість ключових факторів змін

timecover[1]Надзвичайне довголіття. В даний час значна частина високоінтелектуальної робочої сили не збирається відмовлятися від роботи, вийшовши на пенсію, або розраховує припинити роботу якомога пізніше. Цей фактор робить сильний вплив на зростання стажу роботи людини. Крім того, висока швидкість розвитку нашого світу вимагає постійного вдосконалення особистості, яке передбачає безперервний розвиток існуючих навичок і придбання нових.

Поліпшення інтелектуальних машин і систем. На сьогоднішній день у наше життя відбувається активна інтеграція розумних машин і систем з метою автоматизації людської праці. Впровадження високих технологій дозволяє виконувати призначену роботу з високою продуктивністю і точністю – при цьому людський фактор зведений майже до нуля. Цей процес повністю змінює участь людини в робочому процесі, часто залишаючи його взагалі в стороні від нього. Широке впровадження технологій буде тільки збільшувати залежність людини від машин.

braincomputer1-800x610[1]

Світ обчислень. Неймовірне зростання сенсорних технологій і мікропроцесорних потужностей перетворить наш світ в єдину програмовану систему. У всі області навколишнього людини світу будуть впроваджуватися обчислювальні системи, в завдання яких входитимуть, наприклад, віддалене управління та забезпечення безпеки, самостійне виконання різних побутових або виробничих завдань, що спрощують життя людини.

Нові засоби масової інформації. Інноваційні засоби масової інформації не обмежуватимуться лише текстом. Для донесення інформації до населення будуть використовуватися методи візуальної, аудіо, аудіовізуальної, електронної та інших форм інформації.

Структурування організації. Соціальні технології дозволять створювати нові методи управління виробництвом, а також брати участь у створенні вартості продукту.

Глобально пов’язаний світ. Розширення глобального взаємозв’язку надаватиме багатообразність і пристосовність в центрах організаційних процесів. Глобалізація в області людської праці буде активно розвиватися. Бар’єри глобалізації (наприклад, мовної), існуючі сьогодні, будуть поступово зникати.

Якими ж якостями повинен володіти кандидат в 2020 році?

Правильні рішення. Здатність визначати глибинний сенс або значення виражених рішень. Навіть розумні машини нездатні розпізнати прихований сенс оброблюваної ними інформації. Людина здатна до нестандартного мислення, що робить його незамінним.

Соціальний інтелект. Навички спілкування завжди були й будуть найважливішою якістю при пошуку бажаної роботи. Розвиток соціального інтелекту дозволить кандидату успішно отримати місце в будь-якій компанії, а потім адаптуватися в колективі, а також, якщо буде потрібно, надавати необхідний вплив на своє оточення. Правильно підібрані емоції, жестикуляція, тон голосу і визначення настрою співрозмовника зроблять будь-яке спілкування максимально продуктивним.

Нестандартне і адаптивне мислення. Здатність мислити інакше. Знаходити рішення поза поставлених рамок. Цей навик дозволяє знаходити більш ефективні рішення, втілювати неординарні ідеї, справлятися із завданнями будь-якої складності.

Міжкультурна компетентність. Знань іноземних мов буде недостатньо – потрібно додаткове вивчення особливостей культур різних народів, їх звичаїв і традицій, етичних і моральних норм. Даний навик необхідний для успішної взаємодії в будь-якій міжнародній компанії, а також для максимально ефективної комунікації з абсолютною будь-якою аудиторією потенційних клієнтів. Крім того, співробітник, що володіє подібним навиком, буде успішно контактувати і налагоджувати відносини з важливими компанію бізнес-партнерами.

Обчислювальний мислення. Здатність обробляти великі обсяги інформації, виділяючи в ній головний сенс. Кількість інформації в будь-якій області знань зростає неймовірними темпами. Тому потрібно уміння оперативної обробки даних будь-якого обсягу з метою визначення достовірної, якісної та необхідної інформації.

FWS_1[1]

 

Грамотність в галузі інноваційних ЗМІ. Навик розробки контенту для представлення в нових засобах масової інформації. Головною метою використання інноваційних ЗМІ є вплив на потенційних клієнтів за допомогою ефектів переконуючої комунікації.

Трансдисциплінарність. Розуміти концепції декількох дисциплін. Це означає, що в майбутньому будуть необхідні різнобічно розвинені співробітники, які здатні знайти рішення будь-якої поставленої задачі, а також успішно взаємодіяти з фахівцями інших областей. Розвиток цієї навички проводиться шляхом самонавчання.

Проектний спосіб мислення. Здатність побудови, формулювання та організації завдань і робочих процесів з метою отримання бажаного результату. Мається на увазі вміння розробляти проект, досягати будь-якої поставленої мети, формулювати завдання, які будуть ясно визначені і зрозумілі кожному виконавцю.

Когнітивне управління. Здатність фільтрувати і виключати інформацію за ступенем важливості, а також розуміти, як максимально розвинути когнітивні функції, використовуючи різні методи і засоби. Одним словом, цей навик припускає розумове сприйняття переробленої інформації для успішного соціального розвитку людини.

100224-N-7676W-204

 

Морські піхотинці ВМС США з 2D батальйону проводять навчання з система віртуальної реальності – Future Immersive Training Environment (FITE)

Віртуальна співпраця. Управлінська навичка взаємодії з віртуальною командою. Завдяки розвитку високих технологій, робочий процес можна буде організовувати у віртуальному середовищі. Тому буде необхідно створення необхідної атмосфери для ефективного управління і забезпечення продуктивного робочого процесу.

Таким чином, щоб стати затребуваним кандидатом на ринку праці, необхідно вже зараз починати безперервно працювати над собою.

Адже час летить непомітно – і ми не встигнемо озирнутися, як уже настане 2020.

За матеріалами порталу Нове століття

1 Comment

  1. Наталія

    Якою б не була глобалізація, комп’ютеризація та автоматизація всього чого завгодно, та креативна складова ніколи не втратить свого найважливішого значення. Всі описані потрібні в майбутньому якості разом можна назвати набагато коротше – це здатність творити щось нове та здатність взаємодіяти з іншими. А це все закладається ще в ранньому дитинстві.

    Reply

Leave a Comment

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *