Двофакторна авторизація як спосіб додаткового захисту акаунтів

В даній статті ми розглянемо, що таке двофакторна авторизація і як підвищити безпеку своїх акаунтів Google та Facebook.

Двофакторна авторизація – це спосіб входу до акаунту, при якому потрібно крім введення логіну та паролю виконати певну додаткову дію, наприклад, ввести отриманий код, прийняти дзвінок або підтвердити вхід через аутентифікатор на телефоні.

Двофакторна авторизація може істотно зменшити імовірність викрадення особистих даних в інтернеті, оскільки знання пароля жертви недостатньо для здійснення шахрайства. Всі найпопулярніші сервіси електронної пошти та соціальних мереж надають дану послугу абсолютно безкоштовно.

Чому компанії витрачають кошти на розробку таких систем безпеки? Це питання іміджу та економії, оскільки набагато простіше створити надійну систему кібербезпеки, ніж компенсувати можливі втрати.

Навіщо користувачеві потрібна двофакторна авторизація?

Практика показує, що одного пароля часто буває недостатньо. Пароль може бути викрадений або підібраний. До того ж самі користувачі часто досить безвідповідально ставляться до вибору пароля. Вже багато років поспіль найпоширенішими залишаються паролі «123456» та «qwerty».

Акаунти найпопулярніших сервісів типу Google та Facebook використовуються для авторизації на інших онлайн-ресурсах. Отже, якщо зловмисники отримують доступ до одного акаунту, вони автоматично заволодівають інформацією з багатьох сервісів.

При налаштованій двофакторній авторизації система не надасть доступ до сервісу без додаткової ідентифікації, навіть якщо буде введений правильний пароль. Таким чином, якщо Ваш пароль буде викрадений, і хтось спробує ним скористатися, Ви отримаєте про це сповіщення і зможете оперативно зреагувати (змінити пароль).

Єдиним мінусом є те, що користувач змушений надавати додаткову персональну інформацію, наприклад, реальний номер свого телефону. Але цей недолік є досить відносним. Створення та підтримка двофакторної авторизації потребує значних фінансових ресурсів, тому запроваджують її лише великі компанії (Google, соціальні мережі, банки, великі торгові платформи тощо), яким користувачі і так надають достатньо приватної інформації, оскільки це передбачено умовами їх використання.

Як налаштувати двофакторну авторизацію для акаунтів Google та Facebook?

Google

Для налаштування двофакторної авторизації акаунту Google авторизуйтесь та перейдіть на вкладку «Безпека».

Акаунт Google - безпека

 

У параметрах входу в обліковий запис оберіть «Двохетапна перевірка», щоб розпочати налаштування.

 

Вхід в обліковий запис Google

Розпочати налаштування двофаткорної авторизації

Додайте номер телефону та оберіть, в який спосіб ви бажаєте отримувати сповіщення.

Спосіб ідентифікації

Для використання варіанту «Сповіщення від Google» Вам буде необхідно додатково увійти в свій акаунт Google зі свого мобільного пристрою. Цей спосіб не вимагає надання номеру мобільного телефону. Його перевага в тому, що якщо сім-картка з якоїсь причини заблокована, доступ до Google-акаунту зберігається і залишається недоступним зловмисникам. Недоліком є те, що для входу в акаунт телефон повинен мати підключення до Інтернету.

При виборі опції «Текстове повідомлення» або «Телефонний дзвінок» зверніть увагу, що код країни вказаний в форматі +380, тому номер телефону необхідно вводити в 9-значному форматі (без першого нуля).

Двофакторна авторизація налаштована

Facebook

Зайдіть у меню «Налаштування», оберіть «Безпека й авторизація» та перейдіть у блок «Двоетапна перевірка» та натисніть «Редагувати» у пункті «Використання двоетапної перевірки».

Facebook - Налаштування

Двоетапна перевірка спрацьовує, якщо зафіксована спроба увійти до акаунту з пристрою, з якого раніше не проходила авторизація.

Facebook - початок налаштування

Для авторизації крім паролю можна ще застосовувати або спеціальний додаток для мобільного пристрою або номер телефону. Для використання автентифікації через мобільний додаток ваш мобільний пристрій повинен мати доступ до Інтернету.

Facebook - двоетапна перевірка

Facebook - перевірку увімкнено

Двоетапна авторизація є реальним механізмом захисту вашої персональної інформації в мережі Інтернет. Рекомендуємо дбати про безпеку ваших акаунтів.

Leave a Comment

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *